Gegevenslek is een intern project van Digidaad in samenwerking met Niels van den Oetelaar. Met deze tool kunnen mensen eenvoudig controleren of hun gegevens zijn gelekt en bij welke websites dit is gebeurd. Dit vergroot het bewustzijn rondom online privacy en geeft direct inzicht in de risico’s die de digitale wereld met zich meebrengt.
Dit project verschilt van de meeste maatwerk websites die we bouwen. De grootste uitdaging was het vinden van geschikte datasets waarin gelekte informatie wordt opgeslagen en gedeeld. Vervolgens moesten we deze data koppelen aan het e-mailadres van de gebruiker, zodat we direct konden laten zien welke gegevens zijn gelekt en om wat voor informatie het gaat. Daarnaast was beveiliging een belangrijk aandachtspunt: het systeem moest voorkomen dat derden—zoals een buurman of collega—de gegevens van iemand anders kunnen opvragen.
Wanneer een bezoeker zijn e-mailadres invoert, doorzoekt ons systeem de beschikbare datasets en controleert of er gelekte informatie aan dit e-mailadres gekoppeld is. Om privacyredenen worden wachtwoorden en andere gevoelige gegevens niet direct weergegeven. In plaats daarvan ontvangt de gebruiker na betaling een uniek gegenereerde link, die slechts één uur geldig is. Hierdoor blijven de gegevens strikt persoonlijk en worden ze na dit uur automatisch verwijderd van de server. Zelfs wij kunnen deze gegevens niet inzien. Dit maakt het systeem volledig gesloten en veilig: alleen de eigenaar van het e-mailadres kan toegang krijgen tot de resultaten.
De website en tool zijn geoptimaliseerd voor zoekmachines, en de artikelen over het laatste nieuws rondom datalekken vergroten de bewustwording over online privacy. Daarnaast breiden we de dienstverlening uit naar de zakelijke markt. Voor bedrijven bieden we maandelijkse controles aan en versturen we (nep)phishingmails naar werknemers om potentiële gevaren bloot te leggen. Zo helpen we niet alleen individuen, maar ook organisaties om hun online veiligheid te verbeteren.